9 spørsmål du bør stille deg selv før tannregulering
Når du skal investere i en tannlegeregulering, er det viktig at den klinikken du velger ser deg og dine behov. Vi har laget en liste med 9 spørsmål du må stille deg selv når det kommer til tannregulering.
Hvis du vurderer tannlegeregulering for barnet ditt, se bort fra spørsmål tre. Er det du selv som ønsker tannregulering, se bort fra spørsmål to.
Spørsmål 1: Hvilken spesialist skal utføre behandlingen min?
For tannregulering må du besøke en kjeveortoped. En kjeveortoped er en tannlege som er spesialist på behandling av feil i tannstilling og bitt. Det vil diagnoseres bittavvik og tannstillingsfeil, og behandles med plater eller tannregulering. Kjeveortopeden må være nøyaktig, dyktig og kunne se dine ønsker og behov.
Spørsmål 2: Når bør barn sjekkes av en kjeveortoped?
Tannstillingsfeil kan føre til skader på tenner eller feilfunksjoner i bittet. Derfor er det viktig at tannbehandlingen starter tidlig. Barnet bør ha første konsultasjon hos en kjeveortoped allerede i 5-6-årsalderen. Kjeveortopeden vil vurdere om det er behov for tannregulering, eller gi råd til foresatt som kan forhindre at det utvikles feilstillinger i tennene, som kan gjøre det nødvendig med tannregulering.
Tannstillingsfeil kan behandles i alle aldre, men det er anbefalt at behandlingen starter så tidlig som mulig.
Spørsmål 3: Kan voksne få tannregulering?
Det er heldigvis aldri for sent med tannregulering. Flere voksne velger behandling med tannregulering av både estetiske og helsemessige årsaker. En tidligere bittfeil kan ha forverret seg, eller man har et ønske om å rette opp tennene.
Når du skal finne den riktige tannlegen som skal sette tannregulering, bør du tenke over hva som er viktig for deg under behandlingen. De fleste voksne ønsker ikke en tradisjonell tannregulering. For de som ønsker et annet alternativ, finnes det noen tannleger som kan tilby andre behandlingsmetoder, som en usynlig tannregulering.
Spørsmål 4: Finnes det forskjellige typer tannregulering?
Det er mange ulike typer behandlinger for å regulere tannstillingen. Det er vanligvis en eller flere spesialister som vurderer tannstillingen din og hvilke behandlingsformer og metoder som er aktuelle. Som passer for deg og gir det beste resultatet.
En tannstillingsbehandling kan utføres med både tradisjonell og keramisk regulering, men denne behandlingen passer ikke for alle. Heldigvis finnes det mange alternative behandlinger, blant annet:
- Invisalign. Dette er gjennomsiktige plastskinner på tennene. Dette brukes på voksne og har hverken klosser eller metallbuer. Det blir så og si umulig for andre å se at du har regulering.
- Incognito. Dette er en tannregulering som ligger på baksiden av tennene.
Spørsmål 5: Hva om noe går galt og jeg trenger akutthjelp?
Hvis du får en følelse av at noe er galt eller du trenger time på kort tid, skal du være sikker på at hjelpen er tilgjengelig når du har behov for det. Undersøk hvordan tannlegen er forberedt på en slik henvendelse.
Spørsmål 6: Når kan jeg få time, og hvor raskt kan jeg få time?
Mange har en hektisk hverdag, og det kan bli vanskelig å ta fri midt på dagen for å dra til tannlegen. Sjekk derfor når tannklinikken holder åpent. Er det muligheter for time tidlig på morgenen før arbeidsdagen starter, eller sent på kvelden etter alle fritidsaktiviteter? Er det åpningstider i helgene for dem som har for lite tid i hverdagen?
Spørsmål 7: Hva mye koster tannreguleringen?
Tannregulering kan virke stort og dyrt. Det er viktig at du som pasient vet hvor mye behandlingen vil koste, og at du og tannlegen er enige om prisen.
Den beste måten å finne ut hvilken behandling det er behov for, og prislappen på denne behandlingen, er å bestille time hos en kjeveortoped. Vanligvis får du en undersøkelse, et røntgenbilde og foreløpig kostnadsoverslag. Dette kostnadsoverslaget er som regel rimelig nøyaktig, men kan endres etter man har en mer nøyaktig plan på behandlingen.
Spørsmål 8: Får jeg vite hvilken plan de har for behandlingen min?
Tannregulering er en behandling som går over tid. Du som pasient vil ønske en plan for hva som skal gjøres og hvordan det gjøres. Etter den første konsultasjonen hos kjeveortopeden, skal de være i stand til å vurdere eventuelle bittfeil.
Er det bittfeil som kan behandles med regulering, og pasienten eller pasientens foresatte ønsker det, blir videre behandling igangsatt. Da blir det tatt røntgenbilder, foto og avtrykk til gipsmodeller til å planlegge behandlingen. Deretter avtales et møte med pasienten for å legge fram planen for behandlingen og gjøre en avtale.
Spørsmål 9: Er det mulighet for en fleksibel betalingsplan?
Alle har behov for tannpleie- og behandling, uavhengig av økonomisk situasjon. Det er derfor lurt å sjekke hvilke betalingsmuligheter du kan få hos tannlegen. Noen klinikker har mulighet for individuelle betalingsavtaler.
Glomma Tannklinikk i Fredrikstad tilbyr Invisalign
Glomma Tannklinikk kan hjelpe deg som ønsker tannregulering. Vi tilbyr kun tannregulering for voksne, med Invisalign. Ta kontakt med oss for en gratis konsultasjon, for vurdering om mulig behandling og prisoverslag.