Alt du trenger å vite om tanntrekking

Alt du trenger å vite om tanntrekking

Et felles ønske alle har, er å beholde tennene våre så lenge som mulig. Dessverre kan vi ikke alltid beholde en tann, hvis skadene er så store at den ikke kan reddes. Det kan være mange spørsmål rundt tanntrekking, så vi skal prøve så godt vi kan å fortelle deg alt du trenger å vite om å trekke tenner.

Vi kommer til å svare på 7 spørsmål som forklarer prosessen med tanntrekking.

Hvorfor må jeg trekke en tann?

Når du trekker en tann, så fjerner du enkelt og greit den tannen som skal ut. Når den tannen er ute, får du et hull der tannen satt før. Det er flere årsaker til at man må trekke en tann:

  • Den vanligste årsaken er at tannen din er nedbrutt av karies som er ubehandlet (hull i tennene).
  • Om visdomstennene er plagsomme og har feil oppsetting – at de f.eks. kommer ut skjevt og dytter vekk tannen ved siden av.
  • Ved periodontitt, når beinet har minsket slik at tannens støttevev er svekket eller borte.
  • Dårlig bittfunksjon som resulterer i overbelastning og at tannen splitter seg.
  • Når pasienten ikke ønsker fyllingsterapi eller periodontittbehandling.

Hvordan er behandlingen?

Til å begynne med starter vi med et røntgenbilde for å se rot-komplekset og omkringliggende bein. Deretter vil vi bedøve tannen og rundt tannen. Tannlegen begynner ikke å trekke tannen før effekten er 100%. Når det er klart for uttrekking, vil tannlegen forsiktig løsne tannen og vrikke den løs med en tang. Hullet trykkes sammen for å minske blødningen etter at tannen er trekt. Det vil evt. gis resept på antibiotika og smertestillende medisin. Tannlegen kan sette deg opp til en ny time for kontroll.

Hva gjør jeg etter inngrepet og hva gjør jeg med hullet etter tannen?

Når tannen er trekt, må du følge noen retningslinjer:

  • Du skal unngå å drikke og spise varm mat- og drikke.
  • Ikke puss området før det har gått 1-2 døgn, når du først skal pusse, puss forsiktig.
  • Du skal skylle munnen med Klorhexidin eller Hextril.
  • Prøv å sove med hodet hevet.

Om det blir veldig mye å huske på, kan du be om en skriftlig prosedyre fra tannlegen.

Det blir et hull der tannen før stod, og du har noen alternativer til hva du kan gjøre med det hullet. Noen velger å la hullet være der, uten å gjøre noe mer med det. Andre ønsker å sette inn en erstatning der tannen en gang var. Man kan velge å sette inn en bro, et implantat eller en delprotese. Vi anbefaler å sette inn en erstatning for tannen, da det er viktig å ha alle tennene for å vedlikeholde en optimal bittfunksjon, tannstilling og mer. Du kan unngå å få muskuløse plager, hodepine o.l..

Hvilke bivirkninger og smerter kan oppstå?

Etter tanntrekking, kan du oppleve noen bivirkninger:

  • Smerter.
  • Hevelse.
  • Blødning.

Dette er helt vanlige bivirkninger som kan komme etter tanntrekking.

Hva gjør jeg med hevelse og blødning?

Vi anbefaler at du bruker et kaldt omslag på området det første døgnet; som en pose med is, frosne grønnsaker, osv., i ca. 20 minutter. Du skal kontakte tannlegen om hevelsen ikke minskes i løpet av de første par dagene. Tannlegen vil gi videre kontroll og evt. etterbehandling. Etterbehandlingen kan være ekstra desinfeksjon eller antibiotikabehandling.

De første par dagene kan du oppleve svak blødning. Dette vil heldigvis gi seg raskt. Om blødningen ikke gir seg, kontakt tannlegen. Tannlegen kan behandle deg med sying av området.

Hva gjør jeg hvis smertene øker etter tanntrekkingen?

Om smertene ikke avtar, eller om smertene forverres, må du kontakte tannlegen din. Tannlegen vil gi råd og veiledning til hva du skal gjøre.

Trenger du hjelp?

Har du problemer med tennene dine, eller trenger en undersøkelse? Ta kontakt med oss i dag! Vi er din tannlege i Fredrikstad, og hjelper deg gjerne.