Alzheimermedisin stimulerer stamceller til å reparere hull i tennene
Hull i tennene har til alle tider vært problematisk, og selv ikke når de repareres vil de være som de var før eventuelle råteskader gjorde sitt inntog. En reparert tann vil nemlig være svakere enn en som ikke er det, og mer utsatt for nye skader dersom uhellet skulle være ute.
En slik tann vil være svakere, mer utsatt for infeksjoner og ofte skal eventuelle gamle fyllinger skiftes ut med nyere. Er hullet for stort til å repareres, må tannen i verste fall måtte trekkes.
Reparerer seg selv
Tenner har i utgangspunktet en egen evne til å reparere seg selv, men dette gjelder da fortrinnsvis små sprekker og hull som oppstår naturlig. Større hull må imidlertid fortsatt behandles av tannlege, men er de små nok, kan det hende det nå kan skje uten at tannlegen behøver å verken borre eller legge fyllinger.
Forskere ved Kings College i London har nemlig kommet frem til en metode som gjør at tennene til en viss grad kan reparere seg selv, og det med hjelp av medisin beregnet på pasienter med Alzheimer.
Testet på mus
Kort fortalt har forskerne eksperimentert på mus hvor de først har boret små hull i tennene deres, som så er blitt fylt med et svampelignende stoff basert på bindevevsproteinet kollagen innsatt med preparatet beregnet på Alzheimerpasienter, og så overlatt resten til den naturlige prosessen. Etter noen uker er hullet der svampen ble satt inn borte, og tomrommet erstattet av en ny og naturlig tannsubstans.
Inntil videre er denne metoden godt og grundig testet på mus i laboratoriet, og forskerne er i full gang med tilsvarende forsøk på rotter, før de endelig kan gå i gang med forsøk på mennesker. Hvilket sannsynligvis ikke vil være så fryktelig lenge til, da de kollagenfylte svampene allerede finnes på markedet, og medisinen som brukes allerede er godkjent for behandling av blant annet Alzheimers. Noe som gjør at det er kombinasjonen av disse som må godkjennes, samtidig som det må etableres rutiner rundt behandlingen ute i tannklinikkene.
Mange fordeler
Fordelene med denne behandlingen vil være mange. Ikke bare vil tennene repareres med det samme materialet de består av i stedet for fyllinger bestående av for kroppen fremmedlegemer, det ferdige resultatet vil være solidere enn fyllinger, og tennene vil bli mer motstandsdyktige mot nye skader.
Ulempen kan derimot være at ved feil utført behandling risikerer man å lukke inne bakterier og sykt vev i tannen, med medfølgende komplikasjoner som resultat. Derfor prøves det ut forskjellige metoder i forhold til å rense de små hullene før behandling, eventuelt om de likevel må bores opp for å fjerne uønsket materie, men da i mindre omfang enn ved tradisjonell tannbehandling.
En annen undersøkelse viser også at ved hyppig tannpuss og bruk av fluor faktisk også kan oppnå en selvreparerende effekt somAlze ved bruk av bindevevsproteinet, bare i langt mindre omfang og med betydelig redusert resultat.
Gode nyheter
Selv om dette i utgangspunktet er gode nyheter vil det neppe ha noen betydning for ordinær tannlegebehandling, og det vil fortsatt være nødvendig med ordinær tannpleie som tidligere. Men de som utfører behandlinger av tenner vil ha et nytt verktøy til bruk i kampen mot dårlige tenner og munnhygiene, og det kan være et godt hjelpemiddel hos dem som fravelger tannbehandling nettopp på grunn av frykten for å skulle borre, men nå heller kan få en betraktelig mildere behandling. Ved små hull og tannskader, vel og merke.
Har du behov for akutt tannbehandling?
Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69169090 eller send en melding til 90637778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.
Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.