Er sukker den verste synderen? - Glomma Tannklinikk

Tidligere trodde mange, og det med rette, at sukker var den verste synderen når det kom til hull i tennene, men i takt med at tannlegevitenskapen har utviklet seg, har også kunnskapene om hva som faktisk lager hull i tennene gjort det samme. Bedre teknologi og forskning gir bedre kunnskaper, og en gang i blant er ikke helt ting som man skulle tro i utgangspunktet.

Ok, sukker er en synder. Ikke bare gir det grobunn for bakterier på tennene, det påvirker også kroppen på flere andre områder. Ikke alle like heldige.

PH-verdiens betydning

En annen stor synder mot tannhelsen er drikkevarers pH-verdi. Typisk vil en lavere pH-verdi være mer skadelig enn en høy, men her må det også tas i betraktning hva slags væske det er snakk om. Eksempelvis kan yoghurt som inneholder høyt konsentrat av frukt være svært sure og etsende, men samtidig vil det høye kalsiuminnholdet nøytralisere den etsende effekten, slik at det ikke er så farlig likevel.

Videre har vi vel alle hørt at Cola er skadelig for tennene våre, hvilket i og for seg er helt riktig, men andre drikker som for eksempel Fanta kan faktisk være verre. De har begge den samme pH-verdien, 2,6, men der Cola inneholder fosforsyre inneholder Fanta så sitronsyre. Ingen av disse er sunne for tennene våre, men sitronsyren har en høyere såkalt bufferkapasitet som gjør at den holder den lave pH-verdien i munnhulen lenger enn hva fosforsyre gjør.

Appelsinjuice, ikke bare sunt

Det samme gjelder appelsinjuice, selv om denne i utgangspunktet har en høyere pH-verdi enn både Cola og Fanta. Appelsinjuice har så også høyere innhold av sitrus, og gjerne sukker, og betraktelig høyere bufferkapasitet. Forskjellige energidrikker har den samme effekten, og blander man det med alkohol forsterkes den etsende virkningen i munnhulen.

Sugerør hjelper ikke

En vanlig feiloppfatning når det kommer til etsende drikker er at dersom man drikker med sugerør så unngår man at drikken kommer i direkte kontakt med tennene. Dette er feil med mindre man klarer å plassere sugerøret så langt bak i svelget at drikken går rett ned i magesekken. De færreste klarer dette, og plasseres sugerøret foran tennene, øker kontakten med disse og faktisk øker sjansen for erosjon av emaljen.

Motvirke erosjonen

Det er mange måter man kan motvirke effekten av stoffenes erosjon av tennene på, blant annet ved hyppig å pusse tennene rett etter inntak. Har man ikke den muligheten bør man skylle munnhulen enten med vann, eller munnskyllemiddel som nøytraliserer syredannelsen. Et glass melk kan også virke, eller tyggegummi beregnet på munnhygiene.

Forebygging hjelper

Uansett hva man gjør, så vil alt man enten drikker eller spiser ha en negativ effekt på tennene, så hvis man virkelig ønsker å forebygge tannskader før de oppstår må man tenke litt over hva man putter i munnen.

Spiser man sunt og holder seg til nøytrale væsker som for eksempel vann eller mild saft kan mye unngås. Ikke spis noe med høyt sukker- eller syreinnhold, og holder man seg til matvarer som må tygges vil dette også bidra til å rense tennene.

Drikker man mye kaffe eller te gjelder det samme her, da disse ofte inneholder en del garvesyre som også til en viss grad kan etse tennene.

Alt i alt, bare man er litt bevisst hvilke matvarer og drikker man konsumerer er mye gjort. Dette betyr likevel ikke at man ikke skal unne seg noe godt en gang i blant, så lenge man husker å pusse tenner etterpå, og oppsøker tannlegen regelmessig for ettersyn av munnhulen, helst en gang i året. Da beholder man ikke bare et pent smil lenge, man unngår også andre problemer som for eksempel dårlig ånde.

Har du behov for akutt tannbehandling?

Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69169090 eller send en melding til 90637778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.

Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.