Hva er best av elektrisk og manuell tannbørste?

Glomma tannklinikk

Helt siden mennesket oppdaget nytten av tannpleie har vi stadig funnet nye metoder å rense tennene på. Det antas at de første menneskene holdt tennene sine rene ved å tygge på trevler de fant i naturen samt ved å tygge på kvae. Etter hvert ble de første tannbørstene oppfunnet ved å sette en bust på en pinne, som deretter ble brukt til å rengjøre tennene og munnhulen med. Ikke så ulikt de tannbørstene vi kjenner i dag, bortsett fra at dagens tannbørster stort sett lages av syntetiske materialer.

Utformingen av de første tannbørstene var både enkle og effektive. Bust festet på en liten pinne som enkelt kunne manøvreres rundt i munnhulen slik at matrester og bakterier lett kunne fjernes for å oppnå ønsket munnhygiene.

Siden da har utformingen endret seg forholdsvis lite, og prinsippet har vært det samme i minst tusen år. Utformingen har vist seg å fungere godt, og utover små endringer i materialet har det ikke vært nødvendig med de helt store utviklingene. Inntil de siste årene.

Elektrisitetens inntog

Etter elektrisiteten ble oppfunnet skjedde det mange revolusjonære endringer på det meste man tidligere omga seg med. Stearinlysene ble skiftet ut med glødepærer, vedovnene ble skiftet ut med komfyrer, og ikke overraskende ble det også forsket på elektrifisering av tannpleien.

Mange kuriose løsninger ble introdusert, og til sist endte man opp med en elektrisk tannbørste som faktisk fungerte. Spesielt da man fant håndholdte batteridrevne løsninger ble det fart i sakene, og i dag finnes det flere varianter av elektriske tannbørster man kan velge blant, og stadig flere skaffer seg nå også en slik.

Men hva er best?

Det finnes fordeler og ulemper med både manuelle og elektriske tannbørster, så det å slå fast at det ene er bedre enn det andre byr på en del utfordringer. Siden manuelle tannbørster kommer i forskjellige utforminger og med varierende hardhet på busten har de selvfølgelig også hver sine bruksområder som dekker forskjellige behov hos den som bruker den.

Har du for eksempel ømtålig tannkjøtt vil en bløt børste være bedre enn en hard, samtidig som en hard børste i enkelte tilfeller vil rengjøre tennene bedre under gitte forutsetninger.

Man ser det samme med elektriske tannbørster, og med en god grunnpakke kan man tilegne seg bedre og mer tilpassede børstehoder ut fra de samme kriteriene som ved manuelle tannbørster.

En av hovedforskjellene er imidlertid frekvensen på børstingen som er betraktelig bedre ved bruk av en elektrisk tannbørste fremfor en manuell. Der man tidligere snakket om tjue til tretti børstebevegelser per side før man skiftet kan en elektrisk tannbørste uten problemer utføre samme bevegelsen opptil flere tusen ganger på samme tid.

Varierende mønster

Ved bruk av manuell tannbørste bestemmer man selv hvilket mønster man ønsker å børste etter. Være seg frem og tilbake, opp og ned, eller på kryss og tvers. En elektrisk tannbørste kan alt dette også, pluss den kan rotere, noe som har vist seg spesielt effektivt når man børster langs tannkjøttet.

Alt i alt avhenger det hele av hva som passer best for deg og hva du selv foretrekker, men det finnes forskning som tilsier at ved bruk av elektrisk tannbørste får du et bedre resultat enn hvis du bruker en manuell.

Men også her er det unntak, noe som ofte henger sammen med at selv om tannbørsten er elektrisk, avhenger det også mye på at du faktisk bruker den i hele munnhulen og ikke overser noe.

En tann som ikke rengjøres regelmessig vil uansett være mer utsatt for plakkdannelse og eventuelt hull, samme hvilken tannbørste du har.

Les mer på bloggen vår her.