Hva er dårlig ånde, og hva kommer det av? - Glomma Tannklinikk

Dårlig ånde, eller «foetor ex ore» som det heter på fagspråket, er en tilstand som rammer godt over halvparten av oss minst en gang i livet. For de aller fleste er det en forbigående tilstand uten alltid påviselig årsak, men man regner med at i 90% av tilfellene ligger årsaken til dårlig ånde i munnhulen.

Dette er typisk bakterier i tannkjøttet, på tungen eller i utette fyllinger og hull som danner den umiskjennelige eimen av dårlig ånde, mens 10% derimot kan skyldes inntak av forskjellig mat og drikke, eller av rent medisinske årsaker. Som for eksempel ved diabetes som kan gi en lukt som minner om aceton.

Dårlig munnhygiene hyppigste årsak

Blant de hyppigste årsakene til dårlig ånde er det ingen overraskelse at man finner dårlig munnhygiene. Grunnen til dette er at det oppstår et overskudd av forråtnelsesbakterier i munnhulen. Disse bakteriene skal være der, og deres oppgave er å nedbryte de organiske elementene i maten vi spiser, så sånn sett er de nødvendige. Når de derimot blir i overskudd, dannes det svovelforbindelser, som igjen bidrar til dårlig ånde.
Regelmessig og hyppig tannpuss samt skylling av munnhulen etter hvert måltid vil hjelpe til å regulere denne bakteriefloraen som igjen motvirker dårlig ånde.

Sult eller dehydrering

Er man sulten eller ikke inntar nok væske, kan dette føre til nedsatt spyttproduksjon som gir ideelle vekstforhold for bakterier. Spytt har naturlige antibakterielle egenskaper, og spyttproduksjonen kan stimuleres enten ved å spise eller drikke noe nøytralt mellom måltidene, eventuelt kan sukkerfrie pastiller eller tyggegummi også være til hjelp som en nødløsning.

Det samme kan skje ved tørrhet i munnhulen som også kan oppstå i forbindelse med både sult og dehydrering, men ofte også på grunn av andre årsaker som for eksempel inntak av forskjellige typer medisin. En tørr munnhule gir gode vekstvilkår for bakterier, men øker også risikoen for å utvikle karies eller i verste fall en soppinfeksjon.

Mat, drikke og nikotin

Det er ingen hemmelighet at enkelte matretter kan gi dårlig ånde. Tenk bare på hvitløk, løk, forskjellige typer ost, kaffe og for ikke å glemme røyking.
Her finnes en rekke kjerringråd man med fordel kan prøve ut. Det sies at hvis man drikker et glass fet melk etter et hvitløksmåltid, vil dette kunne hjelpe til med å dempe den særegne lukten i ettertid. Det samme sies om spinat, epler, basilikum og persille, men det er ingen vitenskapelig dokumentasjon som underbygger dette.

Medisinske årsaker

Som tidligere nevnt kan enkelte sykdommer som diabetes medføre dårlig ånde, men også andre sykdommer i munnhulen, svelg og nesehule, og ikke minst i tarmsystemet kan forårsake dette. Det samme med kroniske betennelsessykdommer i luftveissystemet, som for eksempel kols og astma.
Alle disse sykdommene kan gi dårlig ånde av både langvarig og kortvarig karakter. Det samme med inntak av forskjellige typer medisin for å behandle disse sykdommene.

Kontakt tannlege hvis du er i tvil

En av ulempene med dårlig ånde er gjerne at man ikke merker det selv. Spør derfor noen du har tillit til om å rett og slett lukte på ånden din, og så fortelle deg hvorvidt du har dårlig ånde eller ikke. Og hvor kraftig den eventuelt er. Er ånden særdeles dårlig, og du mener å ha munnhygienen i orden, kan det være lurt å oppsøke en tannlege for å få fastslått hvorvidt årsaken faktisk ligger i selve munnhulen eller ikke, og hvis så tilfelle, hvorfor.

Dårlig ånde har alltid en årsak, og finner man ikke umiddelbart en opplagt årsak, som for eksempel i forbindelse med inntak av mat eller drikke, kan det være underliggende sykdommer som krever medisinsk behandling.

Har du behov for akutt tannbehandling?

Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69169090 eller send en melding til 90637778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.

Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.