Hvordan bearbeide tannlegeskrekken?

Tannlegeskrekk, også kjent som odontofobi, er en vanlig frykt som mange mennesker opplever når det gjelder å besøke tannlegen. Det er anslått at mellom 9% og 20% av voksne i Vesten har tannlegeskrekk, selv om det kan variere fra land til land.

Hva er tannlegeskrekk?

Det kan være en svært intens følelse av angst eller panikk som kan hindre en person i å gå til tannlegen, selv når det er nødvendig. Årsakene til tannlegeskrekk kan være mange, men ofte er det assosiert med tidligere negative opplevelser hos tannlegen, frykt for smerte eller kontrolltap. Folk som lider av tannlegeskrekk kan unngå å besøke tannlegen i årevis, noe som kan føre til alvorlige tannproblemer og komplikasjoner.

Kommunikasjon

Heldigvis finnes det flere måter å håndtere tannlegeskrekk på. Først og fremst, er det viktig å ha god kommunikasjon med tannlegen din. Snakk med tannlegen om frykten din og be om at de tar ekstra hensyn og forsikrer deg om at de vil gjøre alt for å gjøre besøket så behagelig som mulig. Det kan også være nyttig å få informasjon om prosedyren før besøket, slik at du vet hva du kan forvente.

Mentale forberedelser

Å forberede seg mentalt på besøket kan også hjelpe. Dette kan du gjøre ved å tenke gjennom hva som gjør deg engstelig og å komme opp med måter å håndtere det på. Det kan være å lytte til musikk eller lese en bok for å distrahere deg fra situasjonen.

Det finnes også alternative behandlingsmetoder som å bruke avslappende pusteteknikker og progressive muskelavslappende øvelser. Avslappende medisiner som beroligende midler kan også benyttes.

Øvelse gjør mester

Jo mer du besøker tannlegen, jo mer vant vil du bli til situasjonen og jo mindre sannsynlig er det at du vil oppleve tannlegeskrekk.

Prøv å assosiere positive opplevelser med tannlegebesøk, for eksempel å belønne deg selv etter et vellykket besøk eller å gjøre ting du liker etter besøket.

Det viktigste å huske på er at tannlegeskrekk er vanlig og at det finnes måter å håndtere det på. Det er viktig å oppsøke hjelp hvis frykten hindrer deg i å ta vare på tennene dine. Å ha god munnhygiene er viktig for å unngå tannproblemer og for å ha god allmenntilstand.

Ønsker du lese mer om arbeidet vårt? Se bloggen vår her.