Hvordan velge riktig tannbørste til barna? - Glomma Tannklinikk Fredrikstad

Sliter man med å få barna til å børste tennene sine frivillig, kan det være et tegn på at noe er i veien. Noe som enten føles ubehagelig, eller kanskje direkte vondt for barnet, som gjør at det ikke ønsker å utføre den viktige handlingen det å børste tennene faktisk er.

Det kan være enten tenner som gror, hull i tennene, eller rett og slett bare det at man har valgt feil tannbørste, slik at den føles ubehagelig å ha i munnen. Tenner som gror får man ikke gjort så mye med utover å smøre gummene med noe som lindrer kløen eller smerten, hull i tennene kan fikses, og man kan kjøpe ny tannbørste. Men hvilken?

Små og store børstehoder

Den vanligste årsaken til at barn synes tannbørsten føles ubehagelig i munnen er rett og slett fordi børstehodet er for stort. Riktignok er de fleste tannbørster beregnet på barn i dag dimensjonert for dette, men det finnes fortsatt både små og store børstehoder, selv om de er laget for barn. Ingen barn er like, verken i størrelse eller følsomhet, så et godt tips kan være å begynne med en liten tannbørste, for så å øke størrelsen etter hvert som man får oppfattelsen av at barnet synes det er greit.

Hardheten på tannbørsten

Videre vil hardheten på tannbørsten også ha en betydning, og det anbefales alltid å starte med en så myk børste som mulig så tidlig som mulig, slik at barnet i så ung alder som det lar seg gjøre venner seg til det å børste tennene sine. Begynn gjerne med ultrasoft, men vær klar over at det er nettopp hardheten på børsten som avgjør hvor effektiv den er. Jo mykere børste jo mindre belegg fjerner den, mens det motsatt er slik at jo hardere en børste er, jo mer belegg fjerner den. Å finne balansen kan være vanskelig så her man må man forsiktig prøve seg frem.

Antall børstehår kan også ha en betydning, og undersøkelser viser at flere børstehår er mer effektivt enn få, så da kan faktisk antallet til en viss grad veie opp for hardheten. På den annen side vil en lengre tannpuss med myk børste være bedre enn en kort tannpuss med en hard børste hvilket også vil gi en bedre opplevelse for barnet.

Morsomme motiver og god tannkrem

Det finnes også tannbørster med morsomme motiver som gjør det ekstra spennende for barnet å børste tennene sine, noe som kan være til stor hjelp til å venne barnet til å gjøre dette selv. Bruker man så også en tannkrem som smaker godt, er veien kort til at barnet faktisk vil ønske å børste tennene sine, hvilket legger grunnlaget for en trygg og god tannhelse senere i livet.

Vedlikehold

Man bør også være oppmerksom på at selve tannbørsten, spesielt de mykere variantene, trenger en viss form for vedlikehold for å holde seg myke og gode over tid. For det første vil selv små tannkremrester i børstehårene størkne og stivne og føles ubehagelige i munnen, samtidig som det vil være et yndet sted for bakterievekst. Skyll derfor børsten godt etter bruk, gjerne i varmt vann, og skift den helt ut med jevne mellomrom. Det anbefales å skifte tannbørste hver tredje måned når barna er helt små og børstehårene myke, kanskje noe senere når de blir eldre. Man bør uansett skifte tannbørste når den begynner å bli synlig slitt, så ikke børstehårene løsner og faller av inne i munnhulen på barnet, slik at det uforvarende kommer til å svelge dem.

Ta gjerne en snakk med tannpleier eller tannlege ved neste tannettersyn om hva de mener er best for nettopp ditt barn.

Har du behov for akutt tannbehandling?

Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69169090 eller send en melding til 90637778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.

Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.