Ivareta tennene dine før, under og etter graviditet

Planlegger du å bli gravid? Under graviditeten skjer det mange endringer i kroppen din, spesielt hormonforandringer. Disse hormonforandringene er blant annet med på å påvirke tennene dine og tannkjøttet ditt. I dette innlegget veileder vi deg i hvordan du aller best kan ivareta tennene dine før, under og etter graviditet.

Før graviditet

Dersom du planlegger å bli gravid, er det greit å ta en tur til tannlegen. Da får du renset tennene skikkelig og sjekket at alt er som det skal være.

Om tannlegen sier at tennene dine er friske og sunne før du blir gravid, er nok ikke dette en problemstilling du må ta hensyn til.

Under graviditeten

Det kan nok føles vanskelig, men det viktigste du gjør under graviditeten din er å opprettholde de normale tannhelserutinene dine. Tannpuss to ganger om dagen, bruk tanntråd og drikk masse vann. Når du er gravid, er vann det beste du kan drikke. Opplever du kvalme når du pusser tennene, skyll med vann og prøv fluormunnskyll.

Har du noen problemer med tannkjøttet under graviditeten, kom deg til tannlegen så snart du kan fortsette tannbehandlingen.

Du skal ikke være redd for å gå til tannlegen mens du er gravid, du må bare huske å informere tannlegen slik at de kan ta nødvendige hensyn.

Ikke småspis

Selv om fristelsen er veldig stor, og appetitten ofte endrer seg under graviditeten, må du fortsette med et sunt kosthold og regelmessige måltider. Ved å spise god mat til faste måltider, tar du vare på fosteret ditt og vil få et friskt barn. Du vil selv også få sunne tenner.

Oppkast og syreskader

I løpet av svangerskapet er det et kjent fenomen at mange opplever kvalme og oppkast. Ofte er det gjerne morgenkvalmen, men du kan også være kvalm andre tider på døgnet. Tennene dine blir utsatt for syrlig magesyre når du kaster opp. Om du kaster opp ofte, vil denne syren etterhvert tære på tennene dine.

For å unngå store syreskader burde du skylle munnen med vann eller fluor etter oppkast. Unngå å pusse tennene cirka én time etter oppkast. Unngå unødvendig sur mat og drikke for tennene på toppen av oppkasten.

Les mer her for mat som er bra for tennene.

Hormonforandringer og tannkjøttet under graviditet

Under graviditeten skjer det mange endringer i kroppen, som hormonforandringer. Forandringer i hormonproduksjon gjør gravide mer utsatt for tannkjøttbetennelse. Har du gode rutiner for tannhelsen din burde du klare å holde tannkjøttet ditt friskt. Vær ekstra flink med tanntråd eller tannpirker for å holde tannkjøttbetennelsen borte.

Sjansen for tannkjøttbetennelse er større de seks første månedene av graviditeten din.

Om du får noen røde, blødende lokale utvekster, er det ikke farlig. Det kan være ubehagelig, men fortsatt ikke farlig. Det anbefales at du venter til etter svangerskapet med å fjerne slike utvekster, da de ofte forsvinner av seg selv når hormonproduksjonen blir som vanlig igjen, etter fødsel.

Etter fødselen

Etter fødselen kan det føles godt å få en skikkelig god tannrens og få sjekket tannhelsen etter graviditeten.

Vi er din tannlege i Fredrikstad!

Trenger du en vanlig undersøkelse eller akutt hjelp? Uansett hva du trenger, vil vi gjerne hjelpe deg. Vi ønsker deg velkommen til vårt tannlegekontor i Fredrikstad. Kontakt oss i dag!