Matvarer som kan skade tannhelsen: vær bevisst på dine valg!

Hvile matvarer skal du unngå for å forhindre hull i tennene?

En sunn tannhelse handler ikke bare om regelmessig tannpuss og besøk hos tannlegen. Det handler også om å være bevisst på hva du spiser og drikker. Visste du at visse matvarer kan ha en negativ innvirkning på tannhelsen? I denne artikkelen skal vi utforske noen vanlige matvarer som kan skade tennene dine, og gi deg forslag til sunnere alternativer.

Sukkerholdige produkter og klebrige snacks – fiender for god tannhelse

Sukker er en av de største fiendene for tannhelsen. Bakterier i munnhulen bruker sukker til å produsere syrer som kan bryte ned tannemaljen og føre til karies. Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer som brus, godteri, kaker og søtsaker. Velg heller sunnere alternativer som frukt eller sukkerfrie snacks – bedre for både helse og tannhelse! Prøv å styre unna klebrige matvarer som karameller, rosiner og seig frukt, da isse kan feste seg til tennene og forårsake karies. Du minimerer sjansene for karies hvis du sørger for å skylle munnen godt eller pusse tennene etter inntak.

Som det er nevnt, så er frukt et godt alternativ til søtsaker som kan skade tennene dine. Selv om frukt er en sunn del av kostholdet vårt, kan syrlige frukter som sitrusfrukter og bær inneholde høye nivåer av syre som kan skade tannemaljen. Spis dem som en del av et balansert kosthold, men vær oppmerksom på å skylle munnen med vann etterpå for å nøytralisere syren.

Stivelsesholdige matvarer

Matvarer som chips, kjeks, hvitt brød og pasta inneholder stivelse som kan brytes ned til sukker i munnhulen. Bakteriene i munnen kan deretter omdanne sukkeret til syre, som igjen kan føre til tannråte. Prøv å begrense inntaket av stivelsesholdige matvarer og velg heller fullkornsvarianter.

Ved å være bevisst på matvarene vi spiser, kan vi bidra til å bevare en sunn tannhelse. Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer, velg sunnere alternativer og husk å opprettholde gode tannpleierutiner som regelmessig tannpuss, bruk av tanntråd og regelmessige tannlegebesøk.

Du kan bestille time hos oss her

Ta vare på tennene dine og de vil ta vare på deg!