Tanngnissing – Årsak og behandling
Tanngnissing. Ikke uvanlig, men plagsomt. Tanngnissing kan bli både vondt og plagsomt, til og med så plagsomt at det forstyrrer nattesøvn.
I dette innlegget vil vi se mer på årsaker til tanngnissing og hvordan man kan behandle det.
Tanngnissing – Bruxisme
På fagspråket kalles tanngnissing for bruxisme. De aller fleste gnisser tenner om natten, slik at de selv ikke er klar over det. Derimot kan partneren din bli oppmerksom på gnissingen din. Det er noen som gnisser tenner i våken tilstand, men gjerne når de konsentrerer seg.
30% av oss opplever bruxisme, så du er slett ikke alene.
Intensiteten på gnissingen kan variere. Noen gnisser lite og forsiktig, mens andre gnisser daglig og intenst. Noen gnisser nærmest lydløst, mens andre gnisser så hardt at det vil forstyrre nattesøvnen.
Det er også veldig vanlig at barn gnisser tenner, men dette slutter som regel når de får permanente tenner. Eksperter tror tanngnissing hos barn da skyldes tannfrembrudd og lignende voksesmerter.
Symptomer på tanngnissing
Det er en rekke symptomer på tanngnissing, som:
- Følsomme tenner
- Spente og ømme kjever
- Stiv nakke
- Spenningshodepine
- Slitte tannkanter og lignende skader på tennene
- «Klikking» fra kjeven
- «Opptygd» vev på innsiden av munnen
Om du kjenner igjen i noen av disse, burde du kontakte lege eller tannlege for en sjekk. Det er bare de som kan svare på om det faktisk er tanngnissing, og hva som kan forårsake det.
Årsaker
Hele kroppen henger sammen, og det kan være flere årsaker til tanngnissing. Både fysiske, kroppslige plager som nedsatt spyttproduksjon, men også psykiske plager som stress og angst.
Personlighet kan også ha mye å si. En person med konkurrerende og/eller hyperaktive trekk kan være spesielt disponert for tanngnissing.
Andre fysiske årsaker til tanngnissing kan være at det ikke er et normalt sammenbitt av over- og underkjeven. Det kan også oppstå ved hjerneskade eller sykdom (spesielt sykdom som påvirker bevegelse i ansiktet). Noen medisiner har også tanngnissing som bivirkning, spesielt medisiner mot depresjon.
Andre psykiske årsaker kan være stress, angst, undertrykt sinne eller frustrasjon.
Stoffer som nikotin og koffein påvirker adrenalinnivået i kroppen og kan forverre tanngnissingen.
Behandling hos tannlegen og legen
Som oftest er det tannlegen som legger merke til skader på tennene under kontroller. Om en tannlege mistenker at du gnisser tennene, vil han eller hun gjerne spørre om dine vaner og medisiner for å finne en årsak mens de observerer tilstanden over flere besøk. Tannlegen ser etter skader på tennene og ta røntgenbilder for å sjekke tennenes plassering.
- Om det er noe feil med tennenes plassering, kan som oftest tannlegen rette det selv. Om det er store skader, vil det være nødvendig å sette inn bro eller kroner for å rette skaden. Beskyttende tiltak som skinner kan være nødvendig i mer alvorlige tilfeller.
- Tannlegen kan henvise deg til lege om han eller hun mistenker at det ligger andre fysiske eller psykiske plager bak gnissingen.
- Om du gnisser tenner på grunn av stress vil legen anbefale deg avspenningsøvelser, enten selvhjelpsmetoder eller henvisning til profesjonell hjelp, som en psykolog eller psykiater. Legen kan i noen tilfeller også vurdere muskelavslappende medisiner for å redusere spenningen i kjeven i en noen dager, maks et par uker.
- Om du bruker medisiner og legen tror dette er årsaken, vil legen foreslå en ny behandling. Det er gjerne medisiner mot depresjon som kan gi tanngnissing.
- Er gnissingen forårsaket av en hjerneskade eller en neuromuskulær sykdom, er det vanskelig å gjøre noe med gnissingen. Den beste behandlingen blir skinne eller lignende på tennene.
Egen behandling
Om stress er årsaken til at du gnisser tenner, kan det hjelpe med avstressingøvelser som mindfullness. Å redusere inntaket av alkohol, koffein og tobakk som hjelper deg å stresse ned ellers, kan hjelpe. Du får også kjøpt tannskinner selv, men disse er ikke «skreddersydd» til dine tenner og det vil være vanskelig å få kjøpt en som passer godt. Du kan få en helt unik skinne, «skreddersydd» til deg, hos tannlegen.
Du kan også prøve ut andre tiltak, som:
- Å posisjonere tennene/kjeven riktig. Om du klarer å hvile tungen mot ganen med tennene adskilt og leppene lukket, kan dette hindre gnissing og spenninger i kjeven.
- Om du regelmessig har kontroller hos tannlegen kan tannlegen oppdage det tidlig nok og gi deg riktig behandling.
Vi er din tannlege i Fredrikstad!
Trenger du en vanlig undersøkelse eller akutt hjelp? Uansett hva du trenger, vil vi gjerne hjelpe deg. Vi ønsker deg velkommen til vårt tannlegekontor i Fredrikstad. Kontakt oss i dag!