Visdomstenner – Blir man egentlig klokere?

Man blir dessverre ikke klokere av visdomstenner. Man kan heller si man blir eldre. Visdomstennene kommer gjerne i alderen 17 til 26 år, selv om flere aldri får visdomstennene sine.

Visdomstennene utgjør en del av de 32 permanente tennene vi har og tilhører derfor det permanente tannsett. Det er som regel 4 visdomstenner, og disse er plassert bak de bakerste kinntennene i over- og underkjeven. Visdomstennene ble brukt for å enklere kunne tygge grov kost, og kjevene våre hadde mer plass til disse tennene før. Etterhvert som vi har fått en mer raffinert og mindre grov kost, har kjevene til nåtidens mennesker ikke plass til disse tennene. Det betyr at når visdomstennene nå bryter ut vil noen oppleve et ubehag på grunn av manglende plass, mens andre ikke merker så mye til utbruddet.

Symptomer på visdomstannfrembrudd

De aller fleste opplever en mild sårhet i området når tannen bryter igjennom slimhinnen og tannkjøttet i tannsettet. Følgende symptomer kan oppstå:

  • Sårhet
  • Rødhet
  • Hevelse
  • Problemer med å åpne munnen
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Dårlig smak i munnen
  • Øm hevelse under kjeven

Feber kan også oppstå, men det er sjeldent.

Opplever du noen av disse symptomene, så skal du så klart ta deg en tur til tannlegen din. Dette er for å se at det ikke er noen komplikasjoner eller at det kan oppstå komplikasjoner.

Når burde visdomstenner fjernes?

Hvis det ikke er noen problemer eller komplikasjoner, er det ingen grunn til å fjerne tannen. Skulle den skape komplikasjoner, blir den fjernet.

Tannlegen vil sjekke dette med å ta røntgenbilder av tannsettet for å undersøke plasseringen og frembruddet av visdomstennene. Tannlegen kan ut fra bildet vurdere om det er nødvendig å fjerne en eller flere av visdomstennene. Visdomstenner kan ofte ligge skrått eller vannrett med manglende muligheter for å bryte frem. Andre komplikasjoner som kan oppstå er at man kan få tannkjøttbetennelse, infeksjoner eller tannråte. En litt mer alvorlig komplikasjon er at det kan oppstå en cyste under tennene. Denne cysten kan forårsake beintap i kjeven din.

Det er oftest visdomstenner i underkjeven som forårsaker mest problemer i tannsettet.

Det finnes, som tidligere nevnt, flere som ikke opplever problemer med visdomstenner. Hvis visdomstennene har brutt ut, men du ikke merker noen forskjell og alt er greit, er det ikke nødvendig å fjerne dem. Gå uansett til jevnlig undersøkelse hos tannlegen for å se at alt står bra til med tennene dine.

Visdomstennene kan også brukes hvis du har skadet kinntenner foran visdomstannen, som fjernes. Dermed vil den fungere som en stor kinntann i stedet.