Hva er karies?

Karies er medisinsk term på hull i tannen. Det er 4 faktorer som må være til stede for at du får hull:

  • Tann
  • Bakterier som “lager” syre
  • Lett fordøyelige karbohydrater (sukker)
  • Tid

Med en gang du har spist legger det seg bakterier fra maten på tennene. Om disse ikke blir pusset vekk blir det over tid en tykkere film av bakterier (plakk). Noen av bakteriene kan omforme sukker og karbohydrater i maten du spiser til syre. Syren «løser» opp mineralene på tannen. Dette fører til små hull i emaljen som kan bli større med tiden. Så lenge hullet er i emaljen vil det kun bli større når det ligger en plakkfilm på tannen. Er du flink til å pusse godt og til å bruke tanntråd kan du holde de små hullene i sjakk. Går hullet gjennom emaljen vil bakteriene livnære seg av tannsubstansen, de må da fylles.

Symptomer

Små hull har vanligvis ingen symptomer. Når hullet har beveget seg på innsiden av emaljen (ytterste laget på tannen), kan tannen bli følsom for søt mat eller for varm/kald påkjenning. Noen merker ikke hull i tannen før det er så stort at det har kommet til nerven. Det er derfor viktig med en årlig sjekk for å oppdage hullene tidlig.

Diagnose

Ved den årlige undersøkelsen vil vi undersøke alle tennene visuelt og med instrumenter (sonde og speil) i tillegg til å ta røntgenbilder.

Karies på tennene

Den røde pilen viser et hull som må repareres.

Hvordan unngå hull?

Du kan unngå hull ved å redusere mengden plakk i munn. Anbefalt er å pusse tennene 2 ganger om dagen og å rengjøre mellom tennene med tanntråd (eventuelt tannpirker dersom vi anbefaler det). Det er også viktig å redusere inntaket av sukker og mat og drikke med lav PH-verdi (jus, sitrusfrukter, brus, vin). Ta gjerne en sukkerfri tyggegummi etter hvert måltid for å sette i gang spyttproduksjonen. Spyttet beskytter tennene.

Tennene kan bli styrket av fluor. Dersom du har høy hullaktivitiet, kan det være nødvendig å skylle med fluor eller å ta fluortabletter i tillegg til vanlig tannkrem.

Behandling av hull?

Vanligvis behandler vi hull ved å fjerne det i tannen som har blitt dårlig for så å erstatte det med en fylling. I dag legger vi hvite tannfargede fyllinger som erstatning.

Dersom hullet er veldig stort og mye av tannen er ødelagt kan det være nødvendig med en krone.