Hva er en rotfylling?

Rotfylling eller endodonti (“endo”,- insiden, “dont”,- tann) er tannbehandling på innsiden av tannen.

Rotfylling

For å forstå hva en rotfylling er hjelper det å vite hvordan tannen er bygd opp. På innsiden av tannen under emaljen og et lag kalt dentin (tannbein), finner vi pulpa, også kalt nerven. Nerven inneholder blod, nerver og bindevev. Nerven går fra tannkronen til tuppen på roten/røttene.

Hvorfor trenger du å rotfylle tannen?

Å rotfylle tannen er nødvendig når pulpa/nerven blir infisert eller betent. Årsaken til infeksjonen kan variere:

  • Dypt hull i tannen
  • Dype fyllinger i tannen
  • Sprekker i tannen
  • Traume/skade

Hvis betennelsen ikke behandles kan tannen bli vond. Etter en tid kan det bli en stor hevelse (abcess).

Hva slags symptomer kan tyde på at du må rotfylle?

Smerter, langvarig sensibilitet til kulde eller varme, ømhet ved berøring og tygging, misfarging av tannen, hevelse eller hovne lymfekjertler. Noen ganger kan betennelsen være symptomfri. Den bør likevel behandles da betennelsen kan blusse opp og tannen kan bli vond.

Hvordan kan en rotfylling redde tannen?

Vi fjerner den infiserte nerven, renser og former innsiden av kanalen, for så å tette igjen tomrommet. Deretter legger vi en fylling over rotfyllingen. I noen tilfeller hvis tannen er veldig skadet, kan det være behov for en krone.

rotfylling

Vil du merke smerte under eller etter behandlingen?

Ofte kommer tannsmertene før behandling av en hevelese inni tannen. Mange vil føle at trykket slipper i det vi åpner opp tannen. Med moderne teknikker og bedøvelse er behandlingen tilnærmet smertefri.

Dagene etter en rotfylling kan tannen være følsom, spesielt hvis det var smerter eller betennesle før behandling. Det vil da hjelpe å ta smertelindrende medisin anbefalt av oss. Tannen kan for en periode føles “annerledes” enn de andre tennene.