Når er det nødvendig å trekke tannen?

Vi ønsker å beholde tennene så lenge som mulig, men noen ganger kan ikke tannen tas vare på. Det kan være flere årsaker til at tannen må trekkes:

  • Store hull
  • Tenner som lider av avansert tannkjøttsykdom (pyrea/periodontitt)
  • Sprekker i tann/rot som ikke kan repareres
  • For å frigi plass i kombinasjon med tannregulering
  • Tenner som ligger galt og gir problemer, for eksempel visdomstenner

Hvordan trekker man ut tannen?

Først får du bedøvelse slik at tannen og strukturer rundt blir «lammet». Når bedøvelsen fungerer begynner vi forsiktig å bevege på tannen. Etter hvert blir det mer og mer bevegelse i tannen og tannen kan tas ut. Du skal kun føle press uten smerte underveis. Noen ganger må vi dele tannen for å få den ut, det er en vanlig prosedyre når tannen har flere eller bøyde røtter.

Tannen er ute, hva nå?

Etter at tannen er ute er det viktig at blodet koagulerer (stivner) og at tilhelingsprossessen begynner. Du biter på tupfere (bomullsdott) i ca 30 min etter trekkingen. Dersom blødning vedvarer, ta en ny tupfer, sitt ned, slapp av og vent 30 min.

Vent 2 timer med å spise, drikke, skylle etter trekking. Det er anbefalt å ikke røyke, drikke alkolhol, skylle kraftig eller pusse tennene i nærheten av der tannen ble trukket i 72 timer etter trekkingen, slik at ikke blodkoagelen løsner.

Etter ekstraksjonen kan du føle noe smerte og hevelese. I slike tilfeller hjelper det med en ispose mot kinnet for å holde hevelsen nede og smertedempende medisiner etter anbefaling. Hevelsen vil vanligvis gå over innen 48 timer. Dersom du tar antibiotika er det viktig å ta hele kuren ut, selv om du er symptomfri.

Skyll med saltvann eller antibakteriell væske (corsodyl eller flux pro klorhexidin) i 7 dager.

Corsodyl for skylling etter tanntrekkingflux profor skylling etter tanntrekking