Er det farlig med piercing i munnhulen?
Mennesker har alltid likt å pynte seg, og det er høyst sannsynlig at selv steinaldermenneskene brukte både smykker og sminke av forskjellige årsaker, være seg til bruk i rituelle sammenhenger, eller rett og slett fordi de syntes det så fint ut. Mye har imidlertid skjedd siden den gang, og som på de fleste andre områder skifter moten også her, og det som er populært og regnet som fint det ene året, kan være helt ute det neste. Noen ting går imidlertid igjen, og har forandret seg lite på noen tusen år, og det er smykker som festes i kroppen, som for eksempel øreringer i hull i ørene, eller såkalte piercinger andre steder på kroppen.
Smykker i munnhulen
En av disse trendene er imidlertid at man har begynt å feste smykker i munnhulen, og her er ingen områder tydeligvis hellige lenger. Blant de «snillere» variantene finner vi piercinger i leppene og tungen, men også strengen under overleppen er et populært sted å feste en piercing, eller enda verre, i tungebåndet, noe som kan medføre ekstremt farlige komplikasjoner med betennelse eller hevelse, som i verste fall kan medføre døden for den det gjelder. Her går det nervebaner og blodårer som for all del ikke må punkteres, og skader man spyttkjertlene vil dette være uopprettelig i ettertid.
Medisinske problemer med piercinger i munnen
Ved siden av alle de rent medisinske problemene som kan oppstå ved orale piercinger, er det videre de mekaniske påvirkningene disse kan ha. Piercingene er nesten uten unntak laget av forskjellige legeringer av metall spesielt tilpasset formålet, og litt ut fra plassering er det en rekke skader som kan oppstå som en direkte følge av dette. Spesielt piercing plassert i selve tungen er en stor synder, og siden denne trenden oppsto melder tannleger verden over om en økning i skader på tenne grunnet piercingen har slått mot emaljen på baksiden av tennene, som til sist sprekker og faller av med alt fra sprekkdannelser i tennene til avskalling som resultat.
Det samme ser man ved leppepiercinger, men da på fremsiden av tennene, eller i selve tannkjøttet som sakte men sikkert slites ned av piercingen.
Slitasje over tid
Problemet med denne type piercinger kan ofte være at siden slitasjen skjer langsomt og over tid, så oppfattes det egentlig ikke som et problem før det er for sent. Gjentatte små slag mot en tann vil svekke strukturen i den, små sprekker dannes, og til sist vil den gi etter og enten knekke eller miste deler av den, hvilket best kan sammenlignes med å få et kjempehull over natten. Dette vil kunne være svært smertefullt og kreve akutt behandling hos en tannlege, og siden dette ikke er en ordinær tilstand også være en kostbar affære.
Snakk med en tannlege før du anskaffer et permanent fremmedlegeme i munnhulen
Nå skal det imidlertid sies at for de aller fleste som anskaffer denne type piercing går det fint og helt uten komplikasjoner, men det kan være viktig å være klar over hvilke farer man faktisk utsetter seg for ved slike inngrep, for konsekvensene kan bli store dersom noe skulle skje. Så hvis man vurderer å skaffe seg en oral piercing kan det være en god ide å snakke med en tannlege om hva de synes, og om hvilke forbehold som bør vurderes før man går til det endelige skrittet og anskaffer et permanent fremmedlegeme i munnhulen.
Har du behov for akutt tannbehandling?
Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69 16 90 90 eller send en melding til 906 37 778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.
Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.