Hva er tannlegeskrekk, og kan det kureres?

Hva er tannlegeskrekk, og kan det kureres?

Akkurat hva det er som utløser tannlegeskrekk er det ingen som kan si med sikkerhet, men det antas det kan ha en sammenheng med en eller flere ubehagelige opplevelser hos en tannlege, sannsynligvis i barndommen, hvilket har medført en frykt som har utviklet seg inn i voksen alder.

Alvorlig tilstand

Å ha tannlegeskrekk kan være svært alvorlig, da personer med denne frykten ofte unngår å oppsøke tannleger – selv om det i høyeste grad er nødvendig – og når de først ser seg nødt til å gå til en tannlege er det ofte i en betraktelig verre tilstand enn hva tennene var i i utgangspunktet.

Mange tannleger er i dag klar over denne tilstanden med tannlegeskrekk, og tilrettelegger behandlingene sine slik at pasientene skal få en så trygg og god opplevelse som mulig. Dette forutsetter imidlertid at tannlegene vet det, så det er viktig å få gitt beskjed om dette på et så tidlig tidspunkt som mulig. Aller helst allerede ved timebestilling.

Informer tannlegen tidlig

Desto tidligere tannlegen vet det kommer en pasient med tannlegeskrekk, desto bedre kan tannlegen forberede seg, og gjøre de tiltak som finnes nødvendige før behandling. Gjelder det bare en ren rutinesjekk av munnhulen og tennene, holder det som oftest at tannlegen informerer godt på forhånd og underveis i behandlingen hva som gjøres og hvorfor, og utviser ekstra forsiktighet i forhold til hva tannlegen trenger å gjøre for å gjennomføre kontrollen.

Gjelder det ytterligere behandling som for eksempel boring i tenner, trekking eller annet, vil tannlegen som regel bedøve munnhulen før behandling, og i helt spesielle tilfeller kan det også velges å legge pasienten i full narkose. Dette krever imidlertid ofte noe mer enn hva tannleger vanligvis tilbyr, så spesielt i disse tilfellene er det viktig med tidlig informasjon til tannbehandleren.

Samarbeid

Svært mange tannleger samarbeider også med enten en psykolog eller terapeut med tannlegeskrekk som spesialfelt, og kan henvise videre til en samtale for så å ta en vurdering på om tannlegeskrekken eventuelt kan behandles på annen måte. Utenfor tannlegekontoret.

Hva kan man selv gjøre?

Når det kommer til å kurere tannlegeskrekk er det faktisk en del ting man selv kan gjøre.

Det aller viktigste er å selv erkjenne at man har et problem med tannleger, og å innse dette er en fobisk tilstand. Ved å gjøre dette er det lettere å selv ta grep, og man behøver ikke være bekymret over dette da svært mange har det på denne måten.

Videre er det viktig å informere tannlegen om dette, slik at denne kan ta sine forholdsregler under behandlingen. Be gjerne om en samtale med tannbehandleren før selve behandlingen, slik at man er forberedt på hva som skal skje. Mange vil nok grue seg, hvilket er helt naturlig, men undersøkelser viser at jo oftere man oppsøker tannlegen, jo lettere vil det gå for hver gang.

Bygge tillit

Å oppsøke en tannpleier ofte bygger et tillitsforhold, og selv om det ikke utføres noen spesiell behandling vil det likevel føles lettere etter hvert som man venner seg til at tannlegen utfører selv enkle oppgaver inne i munnen og med tennene.

Har man ekstrem tannlegeskrekk hvor det er vanskelig bare å oppsøke et tannlegekontor, kan man med fordel avtale med tannlegen at man kommer til tannlegeklinikken bare for å tilbringe litt tid på venteværelset uten å skulle gjennomgå noen form for behandling. Les gjennom noen informasjonsbrosjyrer eller ukeblader, og sitt lenge nok til at nervene roer seg.

Mange har panikkanfall allerede straks de går innenfor døren på et tannlegekontor, men ved å øve seg på forhånd vil den psykiske barrieren føles litt lettere for hver gang man gjør det. Husk imidlertid å informere de ansatte på forhånd, slik at de vet hva som foregår, og at det er forebyggende virksomhet mot tannlegeskrekk som forsøkes kurert.

Har du behov for akutt tannbehandling?

Vi tilbyr time på dagen. Utenom åpningstidene: ring 69169090 eller send en melding til 90637778 så gjør vi vårt ytterste for å hjelpe til så fort som mulig.

Smertestillende kan virke bra for en kort periode, men i de aller fleste tilfeller må man gjøre noe med problemet.