Hvordan håndtere vanlige tannproblemer: tips og råd

God tannhelse er avgjørende for vår generelle velvære, men noen ganger kan vi støte på vanlige tannproblemer som kan være ubehagelige. Vi skal utforske tre av de vanligste tannproblemene – tannpine, tannkjøttbetennelse og dårlig ånde – og gi deg verdifulle råd om hvordan du kan takle og behandle dem.

Tannpine

Tannpine er en av de mest ubehagelige tannproblemene man kan oppleve. Det kan variere fra mildt ubehag til alvorlig smerte. Her er noen måter å håndtere tannpine på:

 • Skyll med lunkent vann: Skyll munnen forsiktig med lunket vann for å fjerne eventuelle matrester eller partikler som kan forårsake irritasjon.
 • Bruk tanntråd: Forsiktig bruk av tanntråd kan fjerne eventuell plakk eller mat som sitter fast mellom tennene og forårsaker smerte.
 • Smertestillende midler: Du kan ta reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen for å lindre smerten. Husk å følge doseringsinstruksjonene!
 • Kontakt tannlegen: Hvis smerten vedvarer er det viktig å oppsøke tannlegen for en undersøkelse og rådgivning.

Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse, også kjent som gingivitt, er betennelse i tannkjøttet og er et vanlig tannproblem. Her er noen måter å takle og behandle tannkjøttbetennelse:

 • God munnhygiene: Børst tennene grundig to ganger om dagen og bruk tanntråd daglig for å fjerne plakk og bakterier som kan forårsake betennelse.
 • Skyll med saltvann: Skyll munnen med saltvannsløsning for å lindre irritasjon og redusere betennelse.
 • Besøk tannlegen: Regelmessige tannlegebesøk for profesjonell tannrensing og undersøkelse er viktig for å kontrollere og behandle tannkjøttbetennelse.

Dårlig ånde

Dårlig ånde, eller halitose, kan være pinlig, men det kan også være et tegn på underliggende tannproblemer. Her er noen måter å takle dårlig ånde på:

 • Oral hygiene: Oppretthold god munnhygiene ved å børste tennene, tungen og bruke tanntråd regelmessig. Dette vil bidra til å fjerne bakterier som kan forårsake dårlig ånde.
 • Drikk vann: Hold deg hydrert ved å drikke nok vann, da tørr munn kan føre til dårlig ånde.
 • Unngå tobakk og alkohol: Tobakksprodukter og alkohol kan bidra til dårlig ånde, så det kan være lurt å begrense inntaket.
 • Tannlegebesøk: Hvis dårlig ånde vedvarer, bør du oppsøke tannlegen for å undersøke om det er noen underliggende tannproblemer som må behandles.

Husk at forebygging er den beste tilnærmingen til god tannhelse. Regelmessige tannlegebesøk og en grundig munnhygienepraksis kan bidra til å redusere risikoen for disse vanlige tannproblemene. Hvis du opplever vedvarende eller alvorlige symptomer, er det viktig å konsultere tannlegen din for riktig behandling og omsorg. Les mer om tannkjøttsykdommer her!

 

Trenger du en tannlegetime?

Kontaktskjema

  Vi tar ditt personvern på alvor og trenger derfor ditt samtykke for å sende deg digital kommunikasjon. Jeg godtar herved betingelser og vilkår beskrevet i vår Personvernerklæring
 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *