Våre tips for at du skal få en tannlegefri jul

Det er desember, noe som betyr at 2020 er rett rundt hjørnet, men også så klart at det snart er jul! Juletiden er for de fleste en fantastisk tid på året, som betyr koselige stunder med familie og venner, flere kvelder under pledd foran peisen med god, varm drikke. Rett og slett en av de koseligste høytidene. Dessverre, som de fleste høytider, er nok ikke tennene dine like begeistret.

For at du og tennene dine skal få den beste julefeiringen, har vi noen tips til deg for hvordan du kan få en tannlegefri jul.

1. Selvskreven regel: Ikke glem tannpuss og tanntråd

Med tanke på alt det søte man får i seg i løpet av juletiden, som f.eks. julekaker, gløgg eller generelt godteri og brus, kjemper tennene dine en heftig kamp. Så for ditt eget beste velvære (og andres velvære), husk alltid på å pusse tennene dine og bruke tanntråd minst to ganger daglig. Tannpuss er noe av det beste du kan gjøre hele året, og julen er intet unntak.

Et annet godt tips er å bruke munnskyll i tillegg, så er du ekstra beskyttet.

2. Gjør ditt beste for å minske skadene på tennene dine

Som nevnt består julen mye av julekaker, gløgg, varm sjokolade, søtt og salt godteri. Det er ingen hemmelighet at det er godt, men det er jo ikke godt for tennene dine. Den beste løsningen hvis du ikke vil legge bort alt som ikke er sunt, er å minske skadene. I stedet for å spise alt av mat, kaker og annen snacks, prøv å spise med måte og helst bare under faste måltider; ikke snack for mye utenom frokost, lunsj, middag og kvelds.

Dette hjelper den generelle helsen din i massevis, ikke bare tennene dine!

3. Sunnere snacks til jul

For å fortsette på punktet over, vil vi anbefale deg å prøve ditt beste for å kutte ut usunt snacks så mye som mulig. Om du ikke er villig til å gjøre dette for tennene, får du heller tenke på kroppsfiguren din. Tennene dine vil få en god jul uansett.

  • I stedet for potetgull, prøv nøtter. Nøtter inneholder næringsstoffer som er bra for deg og tannhelsen din, kalsium og vitamin D.
  • Hvis du drikker og spiser snacks samtidig, bytt ut snacksen med ost. Ost inneholder også rikelig med kalsium og dreper bakterier i munnen din ved at den balanserer munnens pH-verdier.

4. Ikke drikk for mye under selskaper

I november/desember er det gjerne tid for julebord. Det er også gjerne flere juleselskaper med venner og familie. Dette betyr at det gjerne blir et større inntak av alkohol enn ellers i løpet av året. Alkohol er svært dårlig for tennene dine. Det er stappet med syrer og sukker, syren vil bryte ned emaljen på tennene dine og sukker er med på å gi karies og tannråte. Alkohol dehydrer kroppen din også, og reduserer produksjonen av spytt.

Man må også huske på at veldig mange gruer seg til juletider nettopp på grunn av all alkoholen, uansett alder. Så om du ikke ønsker å kutte ned på alkoholen eller mener det ikke gjør noen forskjell for tennene dine, tenk på alle de barna og voksne rundt deg.

5. Selv om du ikke skal drikke for mye, bør du fortsatt drikke nok

Selv om Norge er kaldt og guffent om vinteren, betyr ikke det at kroppen vår ikke kan bli dehydrert. Selv om punktet over handlet om å ikke drikke for mye, betyr ikke det at du ikke må slutte å drikke. Det finnes flere alternativer til alkohol som er bedre for deg og tennene dine, men vann er det viktigste og beste. Om du ikke drikker nok, blir munnen tørr. Tørr munn betyr at det ikke vil bli produsert nok spytt som nøytraliserer syrene og bakteriene i munnen din.

Unngå helst sukkerholdig drikke, vann er som sagt det beste og viktigste å få i seg.

6. Å tygge på is er fy-fy

Mange liker å tygge på is, og det kan virke som en flott måte å holde seg hydrert på, men i virkeligheten er det ikke det. Is er hardt, og det kreves mye styrke og anstrengelse for å bite i. Tennene dine tåler egentlig ikke dette. Tennene dine vil også få små sprekker/brudd i seg hvis du tygger for mye is. Dette kan gjøre at du muligens vil oppleve ising i tennene dine når du drikker noe kaldt.

7. Om du trenger å få sjekket tennene dine, sørg for at det blir gjort før jul

Dette tipset er også ganske logisk. Hvis du vet at du har problemer med tennene dine, er det lurt å få sjekket dette før julen kommer for alvor. Det er vel ikke akkurat veldig behagelig med tannverk under julemiddagen?

Eventuelle problemer du har med tennene vil ikke bedre seg med tanke på alt godteriet, den gode maten og drikken som du får i deg i løpet av julen. Hvis du vet at du trenger en sjekk før jul, kontakt oss gjerne, så setter vi opp en time.

8. Kontakt tannlegen så fort som mulig om du får akutte problemer

Vi har tannlegevakt, og kan tilby deg time samme dag. Skulle du merke tannverk eller andre problemer, ta kontakt med tannlege umiddelbart. Noe av det kjipeste er å sitte gjennom hele jula med smerter.