Når burde jeg ta med barna mine til tannlegen?

Når burde jeg ta med barna mine til tannlegen? Glomma Tannklinikk

Et spørsmål flere foreldre kan ha når det kommer til de søte små, er: «når må jeg ta med barna mine til tannlegen?». I dette innlegget skal vi gå igjennom når barna burde få sin første time hos tannlegen, hvordan timen vil foregå og andre tips og anbefalinger til deg som forelder.

Hvordan blir den første timen hos tannlegen?

Fra barna er helt små er det viktig med god tann- og munnhelse. Vi kan betrygge deg på at den første timen bare er spennende, og du blir veiledet gjennom hvert eneste steg. Timen er rask, morsom og informativ. Om du ønsker, kan du ringe tannlegekontoret og fortelle om eventuelle problemstillinger.

Barnet ditt får sitte på fanget i første del av undersøkelsen. De kan også låne speilet for å se inn i munnen sin. De får også lov til å undersøke mor eller far.

Vi kan først prøve instrumentene vi bruker, som sonden eller luft, på neglene til barnet, så de får kjenne at det ikke gjør vondt. Vi forteller at tennene deres er mye sterkere enn neglene. Barnet får mye ros gjennom undersøkelsen, og en liten premie når vi er ferdig!

Hva blir tatt opp under barnets første time hos tannlegen?

Det er noen hovedtemaer som blir tatt opp under den første tannlegetimen:

  • Tannlegen eller tannpleieren vil telle barnets tenner, og undersøke tenner og tannkjøtt
  • Tannlegen vil spørre om barnets helse – har de allergier eller andre sykdommer?
  • Barnets drikke- og spisevaner blir gjerne også spurt om. Hva pleier de å drikke, hvor ofte de får søtsaker og om de bruker fluortabletter
  • Barnets bruk av smokk eller om de sutter på tommelen kan bli tatt opp

Barnet vil adoptere forelderens vaner

Mange vil si at tenner er arvelig, men det stemmer ikke. Det barn vil arve, er vaner. Barn arver spesielt mors vaner, så om mor spiser godteri og snacks på hverdager, er det større sannsynlighet for at barnet vil gjøre det. Det er viktig å huske at barn legger merke til alt vi gjør. Det er viktig å gå foran som gode rollemodeller. De vil som regel bare gjøre det de oppfatter som normalt, det som «mamma og pappa gjør».

Hva med tannlegeskrekk?

At barnet leser foreldrene sine og arver deres vaner og rutiner, er også viktig å huske når det kommer til tannlegeskrekk. Barnet arver ikke tannlegeskrekken din, men vil mest sannsynlig adoptere den om du gir tegn til at du selv er redd tannlegen. Din egen tannlegeskrekk bør være en enda større motivasjon for å lære barna dine gode rutiner med tannpleie, det blir også da enklere for barnet ditt å akseptere sjekken hos tannlegen.

Om barnet ditt er eldre, prøv så godt du kan å skjule din egen frykt. Når du snakker om tannlegen, vinkle det positivt. Du kan lese en bok om tannlegen for barnet ditt, fortelle om alt det som er spennende hos tannlegen (som tannlegestolen som kan minne om en heis eller rakett), og unngå negativt ladet ord og fraser som «Det er ikke farlig» eller «Det er ikke noe å grue seg for». Unngå også store premier for å dra til tannlegen, for om de får store premier for å være flinke, kan det oppfattes av barnet som at tannlegen faktisk er farlig.

Er frykten din så stor at du faktisk får angst, vurder å la noen andre følge barnet til tannlegen. Barnets andre forelder, tanter, onkler eller besteforeldre kan være gode alternativer. La det bli naturlig for barnet at det er noen andre enn deg som følger de til tannlegen.

Vi er din tannlege i Fredrikstad!

Kontakt oss i dag, vi tar gjerne i mot deg og barnet ditt for sin første tannlegetime. Om det har skjedd noe akutt, tilbyr vi også tannlegevakt.