Fluor – Slik fungerer det for tennene dine

Fluor - Slik fungerer det

Alle har hørt om fluor hos tannlegen, men hva er det, og hvordan fungerer det? Det skal vi forklare i dette innlegget.

Fluor er i periodesystemet oppført som gass. I ren form er det en giftig gass, men når det er forbundet med natrium kan det beskytte tennene våre. Forbindelsen av fluor og natrium danner natriumfluorid, og er nødvendig for å beskytte tennene våre mot syre. I dagligtale kalles stoffet fluorid eller fluor.

Av og til trenger tennene ekstra beskyttelse

Av og til vil tennene våre trenge ekstra beskyttelse. Det kan være at risikoen for karies er større enn normalt, eller ising og følsomme tenner. Da kan fluor hjelpe og beskytte tennene ekstra godt. Fluorid er ikke bare bra for tannemaljen, men også skjelettet. Når vi får i oss fluor, tas det opp i tynntarmen og blir derfra fraktet til skjelettet og tennene. Da blir et mineral som heter hydroksylapatitt forsterket.

Når det gjelder tenner, så kan små hull i tennene heles hvis det regelmessig er fluorid rundt tennene. Nesten alle tannkremer i dag inneholder fluor og gir basisbeskyttelsen på tennene ved å pusse tennene med fluortannkrem to ganger daglig.

Når du trenger ekstra fluorid

I noen tilfeller vil det være behov for ekstra tilskudd av fluorid. Det vanligste er å ta det hjemme, gjerne ved fluorskylling. Ved fluorskylling vil fluoren nå alle tannflater. Beste tidspunktet å bruke fluorskyll på, er etter tannpuss på kveldstid. Da får fluoren hele natten på å jobbe.

Det finnes så klart andre alternativer til fluorskyll, som fluortyggegummi eller sugetabletter. Når du er hos tannlegen, kan tannlegen legge en spesiell «fluorlakk» på tennene dine.

Motvirker bakterier i munnen din

Bakterier som lever i plakk og lever av sukker, som Streptococcus mutans og Streptococcus sobrinus fører til karies i tennene dine. Disse bakteriene gjør om sukkeret til en organisk syre som kan løse opp emaljen. Med fluor kan tennene motstå syren og unngå hull.

En annen ting er at fluor blir skilt ut i spyttet og kan gjenskape emaljen i tennene. Det skjer selv om man ikke bruker fluortannkrem.

Fluor for barn

Fluor er viktig for barn og unge. En oversiktsstudie har vist at bruk av fluortannkrem reduserer risikoen for karies med 36% blant barn og unge.

Om barn skulle få for store mengder fluor i perioden emaljen dannes (dvs. før 5-6 års alderen), kan det føre til hvite eller brune flekker på emaljen. Om flekkene er hvite, er dette vanligvis ikke et stort, estetisk problem.

Slik fungerer fluor

Korte fakta om fluorid:

  • Små hull kan repareres
  • Kariesangrep kan stanses i tidlig fase
  • Tannemaljen blir mer motstandsdyktig mot syreangrep

Vi har tidligere skrevet om myter og fakta om fluortannkrem, det kan du lese her.

Vi er din tannlege i Fredrikstad!

Trenger du en vanlig undersøkelse eller akutt hjelp? Uansett hva du trenger, vil vi gjerne hjelpe deg. Vi ønsker deg velkommen til vårt tannlegekontor i Fredrikstad. Kontakt oss i dag!