Hvordan skal du velge riktig tannbørste?

Det er viktig å ta vare på tennene dine og pusse de hver eneste dag, minst to ganger om dagen. Men, i et hav av forskjellige typer tannbørster kan man nærmest gå seg vill og kanskje plukke med seg en billig tannbørste hjem fordi man ikke orker å se gjennom alle.

Vi vil gjerne hjelpe deg med å velge den tannbørsten som er riktig for deg! I dette innlegget gir vi deg noen punkter du bør ta i vurdering når du skal kjøpe en ny tannbørste.

Myk eller hard børste?

Et vanlig spørsmål er om man trenger en myk eller hard børste på tannbørsten.

Den aller beste måten å bli kvitt plakk og rester fra tennene og tannkjøttet, er å bruke en tannbørste med myke hår! Dette er de fleste tannleger enige om.

En hardere tannbørste vil ikke gi bedre resultater enn en mykere tannbørste.

Når du skal velge en ny tannbørste, bør du se etter tannbørster det står «Soft» eller «Medium» på. Hvilken av de to som er best for deg kommer an på hvor sensitiv tannkjøttet ditt er.

Mindre børstehoder for å komme lettere til

For å kunne komme lettere til i alle krinker og kroker i munnen, kan det være en fordel å velge et mindre børstehode. Et mindre børstehode gjør det lettere å nå de spesielt trange stedene i munnen, helt bakerst.

Avhengig av størrelsen på munnen din, bør du se etter tannbørster merket med «Small» eller «Medium».

Om det er ekstra trangt lengre bak, er det ingenting i veien med å bruke tannbørster laget for barn. Mange voksne syns det er mer behagelig, da de kommer bedre til!

Matcher tannbørsten munnen din?

Hvis vi ser bort ifra selve børstehodet, havner vi i et nytt hav av valgalternativer. Man finner for eksempel tannbørster som har ekstra anti-skli materialer på skaftet, eller tannbørster med en fleksibel hals. Selve hodet kan bli smalere i spissen eller være bent. Børsten kan være alt fra bølgete til flat eller at den er formet som en kuppel.

Når du skal velge ny tannbørste, må du tenke på hva som er mest behagelig for deg:

  • Er det lett å pusse alle tennene med tannbørsten?
  • Er den god å holde i?
  • Blir det fort vondt mot tannkjøttet?
  • Er den behagelig i munnen?

Hva som er best varierer (som alt annet) fra person til person, fra munn til munn. Det er helt opp til deg å finne den beste tannbørsten for deg og dine behov.

Er du usikker? Føler du at du står på dyp grunn i havet av ulike tannbørster? Snakk med tannlegen din og spør om hvilken tannbørste som vil være best for deg!

Vanlig tannbørste eller elektrisk tannbørste?

Til tross for det mange sier, så er en vanlig, tradisjonell tannbørste like bra som en elektrisk tannbørste. Så lenge du er flink og grundig nok!

Når vi ser på en vanlig tannbørste og en elektrisk tannbørste, er den største forskjellen at du får renset tennene grundigere på kortere tid med en elektrisk tannbørste. Om du spesielt må rense tannreguleringen eller har redusert mobilitet i hendene dine, vil det være essensielt å få hjelp til å pusse tennene grundig nok hver gang.

Den eneste typen børsteteknologi på elektriske tannbørster med dokumentert effekt på reduksjon av plakk og gingivitt er «svingende og roterende»-teknologi. Om du skal kjøpe en elektrisk tannbørste er det den typen teknologi du burde se etter.

Det finnes også elektriske tannbørster med tidtaker slik at du kan være sikker på at du har pusset lenge nok. De anbefalte to minuttene med tannpuss er ofte lengre enn man skulle tro.

Ikke glem å bytte tannbørste!

Du kjenner helt sikkert noen som har brukt den samme tannbørsten i mange år, og den tannbørsten ser nok ikke helt bra ut.

Når tannbørsten begynner å se slitt ut eller har vært i bruk i tre måneder, skal den byttes. En av de som kommer først.

Har du nylig vært forkjølet? Da burde man også bytte tannbørste. Børstene kan samle opp alle bakteriene og du risikerer å bli syk igjen om du bruker den samme tannbørsten.

Husk at din tannbørste er din tannbørste! Din tannbørste skal ikke brukes av noen andre enn deg, uansett hvor nærme man er hverandre.

Vi er din tannlege i Fredrikstad!

Trenger du en vanlig undersøkelse eller akutt hjelp? Uansett hva du trenger, vil vi gjerne hjelpe deg. Vi ønsker deg velkommen til vårt tannlegekontor i Fredrikstad. Kontakt oss i dag!