Munntørrhet – helt vanlig, men plagsomt
Munntørrhet er helt vanlig, og kan komme av mange ulike årsaker. Munntørrhet kan oppstå som en bivirkning av medisiner, sykdom, stress, nervøsitet eller munnpusting. Munntørrhet kan dessverre føre med seg karies, soppinfeksjon og tannråte.
Munntørrhet betyr at kroppen har for lite spytt eller at spyttets sammensetning ikke er helt som den skal. Spyttets oppgave er å beskytte munnslimhinne og tenner mot bakterier og skader. Man kan tenke på spytt som bilolje. Spyttet smører munnen slik at det blir lettere å tygge, snakke og svelge – slik som biloljen smører motorens bevegelige deler for at bilen skal kunne kjøre. Spytt bidrar også i smaksopplevelse når du spiser mat.
Kort fortalt er spyttet avgjørende for velvære, for å unngå sykdommer som oppstår i munnen og for den generelle livskvaliteten din.
Når spyttet svikter, og man opplever munntørrhet, er det større sjanse for å utvikle tannråte, hull i tennene og soppinfeksjon i munnhulen.
Årsaker til munntørrhet
Den vanligste årsaken er bivirkninger av medikamenter. Det er beregnet at ca. 500 medikamenter kan ha munntørrhet som en bivirkning.
Lurer du på om medisinene du bruker har munntørrhet som en bivirkning? Les pakningsvedlegget nøye.
De vanligste medikamentene som gir munntørrhet er blodtrykkssenkende medisiner, vanndrivende, medikamenter mot psykiske lidelser, allergimedisiner, astmamedisiner, midler mot parkinsonisme, cellegift og narkotiske stoffer.
Det er en rekke sykdommer som også kan gi munntørrhet, som; revmatiske sykdommer (f.eks. Sjøgrens sykdom), sykdommer i bukspyttkjertel og lever, hormonelle forandringer og søvnapné (i noen tilfeller). Høy feber, underernæring og faste kan også påvirke utskillelsen av spytt. Strålebehandling i området rundt hode og hals kan gi ekstrem munntørrhet. Ødeleggelse av vev i spyttkjertlene kan gå tilbake, men mange plages av dette i årevis.
Det blir desto vanligere med munntørrhet, jo eldre vi blir. Slik som med andre kjertler i kroppen, vil spyttkjertlenes funksjon reduseres.
En annen årsak er munnpusting. Stress og nervøsitet kan også være en årsak.
Tannlegens råd:
- Rengjør tenner, tunge og munnhule grundig (bruk tannbørste, tanntråd og tannstikker). Bruk fluorid like etter måltider.
- Unngå sure drikker, særlig mellom måltider. Et vedvarende lavt pH-nivå i munnhulen har en ugunstig effekt på emaljen på tennene.
- Drikk vann, rikelig og ofte.
- Om du har tannprotese: Tannproteser krever grundig renhold. Løsner helproteser, kan festemidler bedre festet.
- Oppsøk tannlege eller tannpleier for individuell veiledning om optimal munn- og tannpleie!
Vi er din tannlege i Fredrikstad!
Trenger du en vanlig undersøkelse eller akutt hjelp? Uansett hva du trenger, vil vi gjerne hjelpe deg. Vi ønsker deg velkommen til vårt tannlegekontor i Fredrikstad. Kontakt oss i dag!