Når en tannprotese er siste utvei

Glomma tannklinikk

Hvis uhellet skulle være ute og tennene dine er skadet eller du er blitt tannløs, kan tennene erstattes med en tannprotese, også populært kalt gebiss.

Mange føler det er flaut og nedverdigende å be om en tannprotese. En tannprotese er imidlertid rimeligere og enklere enn å reparere ødelagte og skadde tenner. Det anslås at så mange som 4 til 5% av befolkningen har en kunstig tann, enten i form av en bro, eller hel eller delvis protese.

Hvordan fungerer en tannprotese?

En protese lages vanligvis enten som en helprotese eller delprotese. Helprotese brukes når alle tenner i enten over- eller undermunnen mangler, og en delpotese når individuelle tenner må erstattes.

Hvordan en protese settes opp er avhengig av hvilken protese som skal brukes. Der en helprotese kan festes ved hjelp av trykknapper eller implantater, holdes en delprotese på plass ved hjelp av egne tenner.

Hvem bør bruke tannprotese?

Hvis du har mistet noen av tennene dine, eller de er skadet, kan det hende du trenger en protese. Det kan skyldes at du har skadet tennene i en ulykke og/eller tannsykdom.

Dersom tannlegen ikke lager protesen selv, vil du bli henvist til en spesialist med dette som fagområde. Dette kan også skje i de tilfeller det bare vurderes om du trenger en protese, eller om tannskaden eventuelt på annen måte kan repareres.

Hvor lenge varer en tannprotese?

Hvor lenge en tannprotese varer er avhengig av en rekke faktorer, derav hvilken protese du har, hvor flink du er med vedlikehold og hvor hurtig kjevekammen endrer seg. Protesen festes utenpå tannkjøttet, og det er naturlig at dette vil begynne å krympe med årene. Da bør protesen korrigeres så den passer igjen.

I utgangspunktet kan en delprotese vare mellom seks og ti år, mens en helprotese vanligvis krever hyppigere justering (avhengig av tannkjøttet ditt).

Hva koster en slik protese?

Prisen på en protese avhenger av flere faktorer. Blant annet hvilken type protese du trenger og om du kan være berettiget til å motta tilskudd. Tannlegen kan derfor først gi deg et prisoverslag når du er undersøkt og det foreligger en vurdering om hva som vil være den beste løsningen.

Prisen ligger vanligvis mellom 3500 til 11000kr.

Hvordan vedlikeholder jeg tannprotesen best?

Det er viktig med godt vedlikehold slik at protesen holder slik den skal – på lik linje med vanlige tenner.

Når du skal rengjøre protesen, er det best å ta den ut slik at du kan nå alle kriker og kroker. Noen få matrester kan sette seg under protesene, og vi anbefaler at du børster det hver morgen og kveld. Eventuelt etter måltider også. Du pusser protesene med en spesiell protesebørste og et godt rengjøringsmiddel, noe klinikken vil veilede deg med.

Fortsett å gå til tannlegen

Det er viktig å opprettholde den gode rutinene med regelmessig tannlegebesøk, selv om du har en hel- eller delprotese. Ved delprotese har du fortsatt resten av tennene dine – som fortsatt trenger ettersyn og eventuelt behandling. Ved helprotese er det viktig med jevnlige sjekker for å forsikre at den sitter som den skal, og at det ikke har oppstått komplikasjoner i munnhulen ved bruk av denne.

Moderne tannproteser er svært godt laget, og det er nesten ikke mulig å skjelne mellom en protese og ekte tenner.

Bestill time hos oss her.