Det første tannlegebesøket

Det første tannlegebesøket

Det å besøke en tannlege for aller første gang kan unektelig oppfattes som en skremmende opplevelse for de minste barna, men med forholdsvis noen få og enkle teknikker kan dette unngås, og barnet vil utvikle et sunt og godt forhold til det å gå til tannlegen.

Spesielt i de tilfellene hvor foreldrene har utviklet en aversjon mot det å gå til tannlegen vil barna plukke opp disse signalene, og uten å vite hvorfor selv også utvikle en frykt mot dette.

Utvikler seg til fobi

Dessverre er det ofte slik at når det snakkes om tannleger, så er det de verste skrekkhistoriene som fortelles, og jo verre en historie er, jo bedre er den.

Da er det fort gjort å være uomtenksom, og ikke tenke over hvem som lytter med, og selv svært små barn både forstår hva som sies, og tyder ut fra tonefallet hva som blir sagt. Og når foreldrene har en negativ innstiling til det å gå til tannlegen, så er det en viss sannsynlighet for at barna utvikler det samme.

Begynn tidlig med tannpuss

Babyer utvikler gjerne de første melketennene allerede rundt seksmåneders alderen, og dette er da også tiden for å begynne med tannbørsting og kanskje også allerede planlegge det første tannlegebesøket.

Tannbørstingen bør skje med myk børste som ikke føles ubehagelig for barnet slik at det tidlig venner seg til det å ha god munnhygiene. På samme måte kan et tannlegebesøk være en fin øvelse, selv om det ikke feiler barnet noe, men rett og slett bare fordi det da vil venne seg til å være hos en tannlege, og til at noen berører både munnhule og tenner uten at det oppfattes som ubehagelig eller på annen måte «farlig».

Bli kjent med tannlegen

Ved det aller første tannlegebesøket kan det være lurt å komme tidlig, slik at barnet får litt tid på seg til å utforske omgivelsene. Kanskje er det gammelt nok til å leke med noe av leketøyet tannlegen har i venterommet, eller ta med noe hjemmefra.

Informer også klinikken på forhånd at det er første tannlegebesøk, og i mange tilfeller vil da en tannpleier ta seg litt ekstra tid til å snakke litt med barnet slik at det føler seg trygg på dem som arbeider der.

Beholde roen under tannlegebesøket

Skulle man som forelder ha motforestillinger mot det å gå til tannlegen er det svært viktig man konsentrerer seg om å beholde roen under hele besøket. Barn har en særegen evne til å lese foreldrenes mimikk, og vil hurtig forstå at mor eller far er engstelig, men ikke forstå hvorfor.

Dette kan påvirke barnet negativt slik at det utvikler en ubegrunnet – og for barnet uforståelig – frykt for situasjonen, og dette kan være første skritt på veien mot å utvikle tannlegeskrekk på et senere tidspunkt i livet.

Behandle egen tannlegeskrekk

Hvis man som forelder allerede har tannlegeskrekk kan det faktisk være til stor hjelp om denne blir behandlet før barnet introduseres til sin første tannbehandling. Hvis hele tannlegebesøket oppfattes som en hvilken som helst annen dagligdags handling og som den naturligste ting i verden, vil barnet oppfatte situasjonen slik at det ikke er noe hverken spesielt eller skummelt med det å gå til tannlegen, ja faktisk kan det være en både positiv og morsom opplevelse, noe som vil være gull verdt senere i livet.

Snakk gjerne med tannklinikken i forkant og be om råd om hvordan de ønsker du som forelder skal oppføre deg, og om det er noe du bør gjøre for å forberede barnet på hva som skal skje.

Ønsker du å bestille time?

Ta kontakt med oss ved å fylle ut kontaktskjema, ring oss på 69 16 90 90 eller send en SMS til 90 63 77 78!